Door cookies te accepteren kunnen we uw gebruikerservaring op onze website verbeteren - Meer informatieCookies toestaan

Deze vijf technologieën zullen ons leven beheersen in 2045​

Hoe onze wereld er in 2045 zal uitzien, kunnen we ons nauwelijks inbeelden. Futuristen voorspellen verbazingwekkende technologische evoluties. Een koelkast die zelf de boodschappen bestelt, een externe database voor je eigen geheugen of afspreken met de virtuele versie van een vriend die aan de andere kant van de wereld woont... je kan het zo gek niet bedenken, of het zit eraan te komen. Kijk even met ons mee naar de 5 grote veranderingen die experts verwachten.

1. Artificiële intelligentie (AI)

1. Artificiële intelligentie (AI)

In 2045 zullen computers allerlei dagelijkse klusjes voor ons opknappen. Je komt thuis, zegt: "licht aan", "verwarming op 20 graden" en "ik heb om 20u een taxi naar het station nodig" en je artificieel intelligente apparaten regelen alles voor jou. Momenteel zetten Amazon Echo en Google Home hun eerste stappen. Over 30 jaar zijn zulke toestellen vanzelfsprekend, zo goed als in elk huis aanwezig en zeer geavanceerd.

2. Internet of things (IoT)

2. Internet of things (IoT)

Internet of things is de situatie waarbij bijna alle voorwerpen in je huis een eigen ip-adres hebben. Dat betekent dat je wasmachine, je garagepoort, je koffiemachine... allemaal verbonden zijn met het internet en autonoom beslissingen kunnen nemen.
Zo zou je bijvoorbeeld een wasrek kunnen hebben dat zelf beslist om onder de carport te rijden als het begint te regenen, of een koffiemachine die een kwartier nadat je wekker is afgegaan, de koffie automatisch klaarzet. Alle informatie daarvoor halen de producten uit de cloud, die op den duur meer gegevens van voorwerpen dan van computers, zoals we ze nu kennen, zal bevatten.

3. Augmented Reality (AR)

3. Augmented Reality (AR)

Augmented reality is een echt beeld waar extra digitale elementen aan worden toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan de app van Ikea waarbij je een virtuele zetel in je woonkamer kan zetten om te zien of hij goed bij je tapijt past.
In 2045 zal ook deze technologie een stuk verder staan. Het zal voor ons vanzelfsprekend zijn om te interageren met de digitale elementen die in ons huis rondzweven. Op het ene virtuele scherm kijk je naar het voetbal, op het andere blader je door je favoriete recepten of bekijk je de laatste weersvoorspellingen. Heb de schermen niet meer nodig? Dan verdwijnen ze en je schakelt ze weer in wanneer je maar wil.

4. Virtual Reality (VR)

4. Virtual Reality (VR)

Heb je ook soms het gevoel dat je op drie plaatsen tegelijkertijd zou moeten zijn, of moet je net ergens zijn waar je liever niet bent? Dat is niet langer een probleem in 2045. Dan stuur je maar een virtuele versie van jezelf.
Met een hologram kan je een presentatie geven zonder dat je zelf aanwezig hoeft te zijn. Je kan met mensen die aan de andere kant van de wereld wonen rond de vergadertafel zitten en ga zo maar door. Een enorme tijdsbesparing, zonder onpersoonlijk scherm ertussen, maar (virtueel) levensecht.

5. Singularity

5. Singularity

Singularity is een extreme, nogal omstreden toekomstvisie. Aanhangers van singularity geloven dat artificiële intelligentie zich tegen 2045 zodanig zal ontwikkelen, dat kunstmatige intelligentie meer invloed heeft op de maatschappij dan de mens zelf. Dan zou je je eigen geheugen kunnen uitbreiden met een externe database en zo even snel kunnen denken en even veel informatie kunnen opslaan als een computer.

Ben jij op zoek naar slimme communicatieoplossingen voor de toekomst?
Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek.

Klik hier

Geschreven op 09/10/2017