Door cookies te accepteren kunnen we uw gebruikerservaring op onze website verbeteren - Meer informatieCookies toestaan

CES-beurs: 8 technologietrends voor 2018​

Onlangs vond in in Las Vegas in de VS de jaarlijks CES (Consumer Electronics Show) beurs plaats. CES is het wereldtoneel waar innovaties van de volgende generatie op de markt worden geïntroduceerd. We zetten de 8 belangrijkste tech trends voor 2018 even voor je op een rij:

  1. Spraaktechnologie en digitale assistenten
  2. Wifi, Mesh-Wifi en Lifi
  3. Smart Cities
  4. eHealth
  5. 5G technologie
  6. Augmented Reality
  7. Aritificiële Intelligentie
  8. Slimme auto's
    ... en een bonus trend

1. "hey Cortana, Alexa, Siri, Bixby..."

Kijk niet vreemd als er iemand dit jaar "hey" zegt tegen zijn of haar nieuwe BFF Alexa, Cortana, Siri en Bixby (en uiteraard Google Assistant), want er is geen ontsnappen aan. Digitale assistenten 'are here to stay'. Naast computers, smartphones en smart speakers zullen ze ook hun introductie doen in smart displays. Dat zijn toestellen met een scherm die gebouwd is om te kunnen communiceren met de digitale assistent. Naast de huis, tuin en daarbuiten toepassingen - denk hierbij ook aan magnetrons, tv's, koptelefoons, auto's en verlichting - zal spraaktechnologie volop aanwezig zijn in de zakelijke markt. "Alexa, start mijn volgende videomeeting".

2. Veiligere Wifi, Mesh-Wifi en Lifi

2. Veiligere Wifi, Mesh-Wifi en Lifi

Het WPA2-protocol, een systeem om veilige draadloze netwerken op te zetten, krijgt met WPA3 een opvolger. Dit moet ervoor zorgen dat wifi-netwerken heel wat veiliger worden. Nog een evolutie van Wifi die meer en meer aandacht krijgt is Mesh-Wifi. Dit is een innovatieve manier om een draadloos communicatiesignaal over een locatie te spreiden (bv. Sonos). Nu komt de Chinese smartphonemaker Huawei ook met een eigen mesh-systeem.
Lifi of draadloos internet via lichtstralen is niet nieuw. Het is op zich veiliger dan wifi want het signaal is veel moelijker op te pikken door hackers omdat deze verbinding niet door muren gaat. Op de CES-beurs werd een toepassing aangekondigd in de vorm van een lamp.

3. Smart Cities

3. Smart Cities

Steden en gemeenten worden slimmer. De lokale overheden beginnen met sensoren te integreren in hun infrastructuur om op die manier de volksgezondheid, veiligheid en communicatie positief te beïnvloeden. Een simpel voorbeeld is dat je in de toekomst je niet meer zal moeten suf zoeken naar een parkeerplaats. Sensoren zullen je aangeven waar er beschikbare plaatsen zijn. De combinatie van IoT (Internet of Things) en big data zorgen voor slimmer verkeer in de stad, slimmere straatverlichting, slimmere energie, etc.... Kortom, slimme steden en gemeenten maken slimme burgers.

4. eHealthcare

CES 2018 ehealth

De toepassingen van Internet of Things in de gezondheidszorg schakelt in 2018 een versnelling hoger. Sensoren registreren steeds meer onze medische gegevens: slaapsensoren, traumabehandeling via Virtual Reality, kankerbestrijding via slimme meters,... De meerwaarde van eHealth voor onze gezondheid is zeer groot, maar dan mogen de fabrikanten geen misbruik maken van onze persoonlijke gegevens.

5. 5G technologie bereidt zich verder voor

5. 5G technologie bereidt zich verder voor

De opvolger van 4G kan in theorie snelheden tot 10 gigabyte per seconde aan. Dit maakt dat een aflevering van Game of Thrones in twee seconden kan gedownload worden tegenover twee minuten via het klassieke 4G netwerk. Maar er is meer: 5G heeft veel minder last van vertraging en dat is best handig als je met een zelfrijdende auto moet stoppen aan het rode licht. Daarnaast is het ook in staat om meerdere verbindingen tegelijk te verwerken. 5G gaat pas main stream in 2020, maar dit jaar zal er meer dan ooit verder geëxperimenteerd worden met deze draadloze technologie.

6. Bruikbare Augmented Reality toepassingen

6. Bruikbare Augmented Reality toepassingen

We kennen Augmented Reality ondertussen al via de Ikea of Pokémon app op onze smartphone. Maar ook in 2018 gaan we meer en meer met AR te maken krijgen. De 'smart glasses' worden, dankzij speciaal ontworpen hardware en software vol camera's, sensoren en algoritmes, steeds beter. Er komen meer en meer interessante toepassingen op de markt: denk maar aan assistentie aan technici vanop afstand, ondersteuning voor assemblage, healthcare toepassingen,...

7. Artificiële Intelligentie gaat een stap verder

7. Artificiële Intelligentie gaat een stap verder

Artificiële of kunstmatige intelligentie zet zijn opmars verder. 2018 wordt het jaar van slimmere producten, slimmere auto's, slimmere processen, slimmere spraaktechnologie, slimmere beveiliging... AI zal dingen doen die wij mensen niet willen of niet kunnen oplossen. En daar blijft het niet bij, AI wordt zo intelligent dat het via eigen algoritmes zal kunnen verklaren waarom het bepaalde beslissingen heeft genomen. Een voorbeeld is 'Augmented Navigation' waar auto's aan bestuurders vertellen welke objecten ze herkennen en hoe ze hierop zullen reageren.

8. Slimme auto's

8. Slimme auto's

Elk autobedrijf wordt een technologiebedrijf. Grote autofabrikanten zoals Mercedes, Ford en Toyota zijn elk jaar prominenter aanwezig op de CES-beurs. Want transport en technologie is booming business. Auto's beschikken meer en meer over geavanceerde technologische mogelijkheden: elektrische wagens, samenwerkingen met slimme assistenten zoals Alexa (Amazon) en Cortana (Microsoft), full screen dashboards, internetconnectie,... En het gaat aan een razend tempo, tegen 2019 zullen de eerste robot taxi's te zien zijn op de weg en niet veel later volgt de massaproductie van zelfrijdende auto's.

En dan nog dit: (paal)dansende robots

Je kan het niet zo gek bedenken of er wordt een nieuwe soort robot gelanceerd. Zo ook dus voor het paaldansen, ja u leest het goed. Er werden nog veel meer gezelschapsrobots gelanceerd op CES 2018 zoals het slimme robotkussen dat mensen beter moet doen slapen.


Geschreven op 23/01/2018door Kristof